Nové recepty
Zemiaková polievka s krutónmi
Cibuľu a slaninu nakrájajte na menšie kocky, olúpané zemiaky na malé kocky. Slaninu opečte do chrumkava a vyberte ju. V tuku zo slaniny opražte cibuľu, polovicu vyberte a pridajte ku slanine....
Polievka z králika
Umyté mäso vložíme do hrnca, zalejeme asi 2 litrami vody a dáme variť. Pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, soľ a na miernom ohni varíme do polomäkka. Potom pridáme bobkový list, nadrobno...
Kuracia pečeň na ražni
Umytú pečeň usušte a pokrájajte na kocky. Plátky šunky pokrájajte na štvrťky, hlavičky šampiňónov nechajte odkvapkať na sitku. Všetko striedavo napichujte na ihly, osoľte, okoreňte a pečte...
Plnená bageta
Bagetu priečne prerežte na rovnaké polovice. Vrchnú časť bagety odrežte (asi v1/5 hornej časti). Časť striedky vyberte tak, aby v bagete ostala kôrka a asi 1 cm vrstva cesta. Do vzniknutej...

Bochníčky z enciánu
Nie veľmi prezretý syr s bielou plesňou postrúhajte na hrubšom strúhadle. Pridajte vajcia, na drobno pokrájanú cibuľu, na malé kocky nakrájanú salámu, koreniny a strúhanku. Masu dobre premiešajte,...
Pravý mandľový marcipán
Mandle sparte v teplej vode a nechajte ich nejakú dobu namočené, aby zmäkli a šupka išla ľahko zlúpnuť. Len tak budú dobre spracovateľné; akonáhle vychladnú, stvrdnú. Hneď ich preto pomeľte...
Grilované bravčové plátky s medom
Plátky mäsa zľahka naklepte, mierne osoľte, okoreňte na okrajoch niekoľkokrát narežte, aby sa pri pečení neskrútili. Rozložte na rozohriaty grilovací rošt potrený olejem a grilujte z každej...
Pečená kŕmená hus alebo kačica
Vypitvanú hus alebo kačicu nahrubo potrite (aj brušnú dutinu) nadrobno pomrvenou palinou obyčajnou, zabaľte do vrecúška z plastickej látky a uložte aspoň na noc do chladničky. Tesne pred pečením...
Srbský kapor
Kapra pokrájajte a osoľte. Na masti upražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte červenú papriku a 1 kg na kolieska pokrájaných zemiakov. Okoreňte soľou i paprikou a pridajte paradajky. Potom...
Tresčí šalát
Tresku varte asi 20 min. v osolenej vode. Potom ju vyberte, nechajte vychladnúť, stiahnite z nej kožu, vytiahnite chrbtovú kosť a mäso rozdeľte na menšie kusy. Zeler olúpte, vložte na niekoľko...