Perníčky

Potrebujeme:

Cesto: 80 dkg hladkej múky, 15 dkg Hery, 4 celé vajcia, 28 dkg preosiateho práškového cukru, 4 lyžice rozpusteného medu (nesmie byť horúci), 14 potlčených alebo pomletých klinčekov, 1 KL škorice, 2 KL potlčeného alebo mletého anízu, 1 lyžičku sódy, na potretie 2 celé rozšľahané vajcia
Poleva: 2 bielka, 23-30 dkg práškového cukru, citrónová šťava

Ako na to:

Vajce, cukor a heru vymiešame v mise (môžeme i v mixéri), pridáme korenie, med a časť múky so sódou.
Cesto presunieme na dosku, pridáme zvyšok múky (v prípade, že sa cesto rozteká, pridáme múku) a vypracujeme cesto. Necháme najmenej dve hodiny odpočinúť.
Z odpočinutého cesta vyvaľujeme placky asi 1/2 cm široké a vykrajujeme tvary (nezabudnite na dierku pre stužku). Pečieme v mierne predhriatej rúre doružova a okamžite po upečení (ešte na plechu) potrieme rozšľahaným vajcom. Perníčky sú hneď mäkké. Nakoniec ozdobíme.

29.01.2009

Podobné recepty