Perníková Veľká noc

Potrebujeme:

cesto na cca 5 plechov
125 g tekutého medu, 200 g kryštálového cukru, 1 bal. vanilínového cukru, 150 g Hery, 4 PL mlieka, 1 vrchovatá KL mletej škorice, 400 g hladkej múky, 100 g Solamylu (zemiakový škrob), 2 vrchovaté KL holandského typu, 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
Poleva: 200 g preosiateho práškového cukru, 2–3 PL citrónovej šťavy prip. potravinárske farbivo
Na dokončenie: marmeládj na zlepenie, 1 bal.jedlej trávy (dekorácia zo škrobu), malé čokoládové vajíčka na ozdobu

Ako na to:

Med s cukrom, vanilínovým cukrom, herou a mliekom pomaly zahrievame, kým sa med s cukrom nerozpustia. Hmotu nalejeme do nádoby na šľahanie a necháme vychladnúť.
Do takmer vychladenej hmoty zašľaháme elektrickým šľahačom na najvyššom stupni otáčok škoricu. Zmiešame múku s kypriacim práškom, Solamylom a kakaom – zmes preosejeme a 2/3 po častiach zašľaháme do hmoty el. šľahačom na strednom stupni otáčok.
Zvyšok spracujeme na pracovnej doske. Ak sa cesto lepí, pridáme trochu múky.
Z cesta vyvaľkáme asi 0,5 cm tenkú placku, vykrajujeme formičkami alebo pomocou noža rôzne motívy (zajačiky, sliepočky, barančeky, vajíčka apod.) a niekoľko koliesok (ktoré budú slúžiť ako podstavce). Vykrojené motívy poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť: elektrická rúra: cca 180–200 °C (predhriať), teplovzdušná rúra: cca 160–180 °C (predhriať), plynová rúra: stupeň 3-4 (predhriať) s dobou pečenia každý plech 10-15 minút.
Po upečení preložíme motívy z plechu a necháme vychladnúť.
Na polevu vytrieme z práškového cukru a citrónovej šťavy hustú hmotu. Ak chceme, môžeme pridať potravinárske farbivo. Polevou naplníme zdobiace vrecko a vychladené perníčky ozdobíme. Pomocou polevy tiež zlepíme vykrojené kolieska (podstavce) k spodnej časti motívov (napr. k spodnej časti zajačika), aby motívy lepšie stáli. Necháme sušiť.
Niektoré motívy môžeme k sebe zlepiť chrbtom pomocou marmelády. Na tácku dáme jedlú trávu a do nej rozostaváme veľkonočné perníčky. Príp. môžeme perníčky poukladať do vyklíčeného obilia, ak nezoženieme jedlú trávu. Nakoniec poukladáme do trávy malé čokoládové vajíčka.
Tip: Prípravu si môžete maximálne zjednodušiť, ak máte doma v zásobe od Vianoc zmes na pečenie Perníčky, ktorá bola určená výhradne na vianočný trh, ale je možné, že Vám doma nejaké balenie zostalo.
Tip 2: Perníčky na vzduchu rýchlo stvrdnú. Ak budete chcieť túto dekoráciu neskôr konzumovať, odporúčame celé aranžmá prikryť igelitom a dať k nemu rozkrojené jablko.

05.04.2009

Podobné recepty