Hríbové knedle

Potrebujeme:

4 porcie
100 ml suchého bieleho vína, 200 ml zeleninového vývaru z kocky, 1 téglik smotany na šľahanie, 1 malú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL nasekaného tymianu a rozmarínu, 2 PL nasekaného majoránu, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie
Knedle: 500 g žemlí (asi 6 ks), 250 ml mlieka, 3 vajcia, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 malú cibuľu, 1 PL masla, 400 g hríbov, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Cibuľu ošúpeme, nadrobno nasekáme a speníme na masle. Hríby očistíme, nakrájame na malé kúsky a pridáme na panvicu. Za stáleho miešania opekáme, kým sa nevyparí všetka tekutina a panvicu stiahneme z ohňa.
Žemle nakrájame, dáme do misky a zalejeme teplým mliekom. Po 3 min pridáme vajcia, petržlenovú vňať, hríbovú zmes z panvice a dobre premiešame. Ochutíme soľou, korením a hmotu necháme odležať asi 10 min. Potom vyformujeme knedlíčky, ktoré vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 min.
Omáčka: Nasekanú cibuľu opečieme na masle dosklovita, pridáme tymián, rozmarín a prelisovaný cesnak. Zeleninovú zmes zalejeme vínom a niekoľko minút povaríme. Primiešame smotanu a varíme ďalších 10 min. Hotovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme korením a soľou. Primiešame majorán, omáčkou prelejeme knedličky a servírujeme.

29.09.2008

Podobné recepty