Zapekané lasagne s baklažánom

Potrebujeme: Zapekané lasagne s baklažánom

1 cibuľa
2 stredné baklažány
150 g mozzarelly
2 mrkvy
2 petržleny
2 strúčiky cesnaku
200 g passaty/paradajkového pretlaku
500 g mletého mäsa
100 g slaniny
1,5 dcl červeného vína
bobkový list, 5 ks celé čierne korenie, 3 ks nové korenie
3 PL olivového oleja
3 paradajky
soľ, mleté čierne korenie
60 g masla
50 g hladkej múky
1/2 l mlieka
200 g lasagnové listy

Ako na to:

Paradajky na spodnej strane narežeme do tvaru X a krátko oblanšírujeme vo vriacej vode (2 min). Následne ich dáme do studenej vody.
Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme dozlata na kocky nakrájanú cibuľu, slaninu a nasekaný cesnak. Potom pridáme mleté mäso a restujeme 5 min. Po 5 min. pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu a petržlen, ktoré krátko orestujeme. Následne pridáme olúpané a na kocky nakrájané paradajky (oblanšírované), prilejeme víno a 2 dcl vody.

V malom hrnci orestujeme passatu/paradajkový pretlak (aby sa zbavil kyslosti). Za častého miešanie restujeme 3 min. Potom prilejeme passatu k mletému mäsu. Do čajového sitka dáme bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a dáme to do omáčky. Necháme variť, pokým nebude mrkva a petržlen mäkký. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením.
Baklažán nakrájame na tenké pláty a trochu osolíme, aby sa “vyplakal”. Po 2 min. plátky utrieme kuchynskou utierkou a grilujeme ich dohneda na rozpálenej suchej panvici.
V hrnci si roztopíme maslo a vmiešame múku. Krátko popražíme a za stáleho miešania po troche prilievame mlieko. Bešamelovú omáčku za stáleho miešania 5 min. povaríme a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Na dno zapekacej misy dáme 3 PL bešamelovej omáčky a na ňu rozložíme lasagnové listy (počet závisí od veľkosti misy). Na listy dáme opäť bešamelovú omáčku. Potom grilovaný baklažán a nakoniec mäsovú omáčku. Takto to opakujeme po vrch nádoby.
Nakoniec na vrch dáme lasagnové listy, ktoré potrieme bešamelovou omáčkou. Mozzarellu nakrájame na plátky a poukladáme na vrch. Pred koncom posypeme nastrúhaným parmezánom a necháme dohneda dopiecť (aby bol parmezán chrumkavý).

Čas: 120 min.
Počet porcií: 6

Fotogaléria k receptu

12.07.2014 | autor:

Podobné recepty