Kapustnica s klobásou
1 cibuľa
2 klobásy
750 g bravčová krkovička s kosťou
2-3 strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie, celé čierne korenie (5 bobúľ)
3 l kyslej vody z kapusty (kapustnica)
1 hrsť sušených hríbov
200 g kyslá kapusta
1 kg zemiaky
300 g údené rebrá
Vodu z kapusty dáme do väčšieho hrnca, pridáme kyslú kapustu, opláchnuté hríby, celé čierne korenie, umyté mäso, očistenú a ošúpanú cibuľu a ošúpaný cesnak. Privedieme k varu.
Polievku pozvoľna na miernom ohni varíme, a keď začne vrieť, pridáme údené rebrá.
Keď bude mäso cca z 3/4 uvarené, pridáme klobásu, ktorú sme si napichali na viacerých miestach (najlepšia je domáca klobása).
Zemiaky si umyjeme a zbavíme šupky. Nakrájame na väčšie kocky a dáme variť do osolenej vody domäkka.
Polievka je hotová vtedy, keď bude mäso mäkké (ľahko sa bude trhať a bude sa ľahko žuvať).
Polievku dochutíme podľa chuti soľou, a ak je málo kyslá, pridáme citrón. Ak je moc kyslá, pridáme vodu a necháme prevrieť. Podávame s varenými zemiakmi a chlebom.
ČAS: 90 min.