Bravčová sekaná

Potrebujeme:

250 g prerastenej bravčovej krkovičky, 250 g hovädzieho mäsa, 100 g cibule, 1 PL masla, 2 čerstvé žemle, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 1 vajce, 1 PL strúhanky, olej, mleté biele korenie, soľ, , Omáčka:, 1, 5 PL masla, 1 cibuľa, 1 mrkva, 400 ml teľacieho vývaru (môže byť aj z kocky)

Ako na to:

Bravčové a hovädzie mäso nakrájajte na dlhé pásiky a dajte do chladničky.
Cibuľu očistite, pokrájajte na plátky, opečte na masle dozlatista a nechajte na tanieri vychladnúť. Žemle namočte do vody. Zvyšnú vodu z nich vytlačte, zmiešajte s cibuľou. Ochuťte soľou a korením.
Mäso najemno zomeľte na mäsovom mlynčeku (s priemerom dierok 3 mm). Potom zomeľte aj žemle a cibuľu. Nakoniec dajte do mlynčeka kúsok papiera, aby vyšli von aj posledné zvyšky. K zomletej mase pridajte posekanú petržlenovú vňať, vajce a strúhanku a vymiete na hladkú zmes.
Potom si natrite olejom ruky aj pracovnú dosku. Mäsovú zmes na doske vytvarujte do oválu. Rúru predhrejte na 200 °C.
Pekáč vytrite maslom a položte naň mäsovú zmes.
Cibuľu a mrkvu očistite, pokrájajte a obložte nimi mletú zmes. Pekáč dajte do rúry a pečte asi 35 min. Občas polievajte výpekom.
Upečené mleté mäso vyberte z pekáča a odstavte do rúry, s teplotou asi 65-70 °C, aby nevychladlo. Do plechu nalejte vývar a nechajte ho vyvrieť na polovičné množstvo. Ochuťte soľou a korením, prepasírujte cez sito a podávajte s upečeným mletým mäsom.

TIP: Pečiva, ktoré má dôležitú kypriacu funkciu, je asi 20 %. Biely chlieb alebo žemle by mali byť čerstvé. Môžu sa navlhčiť vodou alebo šľahačkovou smotanou. Na korenenie stačí väčšinou soľ a mleté korenie. Z byliniek sa môže použiť petržlen, trebuľka, pažítka, majoránka a tymian.

Variácie: Omáčku môžete pripraviť aj so šľahačkovou smotanou. Vtedy pridajte len 200 ml vývaru (z kocky) a vyvarte na polovičné množstvo. 200 g smotany nechajte v hrnci zovrieť a potom zmiešajte s vývarom a ochuťte mletou paprikou.
Strúhanku neprimiešajte do mäsa, ale naneste ju na naolejované ruky a tvarujte tzv. nemecké beefsteaky (frikadely) alebo fašírky či karbonátky. Potom smažte na panvici 8-10 min. Mäso môžete kúpiť už pomleté.

24.03.2006

Podobné recepty