Veľkonočná torta s kuriatkami a zajačikmi

Potrebujeme:

Cesto:, 40 g kakaa, 175 g kryštálového cukru, 150 g masla, 4 vajcia, 30 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, maslo a múku do formy, , Plnka:, 3 g želatíny , šťava z 1 citróna, štipka citrónovej kôry, 80 g kryštálového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 1 vanilkový cukor, , Krém:, 1 vanilkový puding v prášku, 300 ml mlieka, 1 žĺtok, 120 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 g masla, , Na ozdobenie:, marcipánové figúrky, farebnú kokosovú múčku, strúhanú čokoládu

Ako na to:

Vajce, zmäknuté maslo a cukor vyšľahajte do peny. Pridajte kakao a premiešajte. Prisypte múku preosiatu s práškom do pečiva a vymiešajte hladké cesto. Ak by bolo cesto husté, pridajte trochu mlieka.
Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte asi 15 - 20 min. pri miernej teplote. Zapichnutím špajdle si overte, či je už korpus upečený. Vyberte formu z rúry a nechajte vychladnúť.
Krém: Do hrnca nalejte mlieko (časť odlejte zvlášť), pridajte cukor, vanilkový cukor a priveďte do varu. Pudingový prášok zmiešajte s zvyšným mliekom, nalejte do vriaceho mlieka a uvarte hustý puding, ktorý nechajte vychladnúť, ale občas ho premiešajte. Do studeného pudingu dajte nakrájané zmäknuté maslo so žĺtkom a dobre vyšľahajte.
Plnka: Želatínu nasypte do 250 ml studené vody a nechajte asi 20 min. napučať. Potom želatínu s vodou zahrievajte (ale nevarte), kým sa nerozpustí. Pridajte citrónovú šťavu, najemno nastrúhanú kôru, vanilkový cukor a polovicu cukru. Smotanu nalejte do misky, pridajte zvyšný cukor a ušľahajte tuhú šľahačku. Keď začína želatína hustnúť, zľahka ju vmiešajte do šľahačky.
Korpus pozdĺžne rozkrojte na 3 pláty. Na dva spodné rozotrite plnku a vrstvy opäť zložte. Dajte na chvíľu do chladničky stuhnúť. Celú tortu potom potrite krémom, boky posypte kokosom a povrch strúhanou čokoládou. Dajte opäť vychladiť. Pred podávaním tortu ozdobte marcipánovými figúrkami, prípadne niekoľkými lístkami čerstvej mäty alebo medovky.

TIP: Plnku si nachystajte až tesne pred plnením korpusu, pretože inak by mohla predčasne stuhnúť.

31.03.2007

Podobné recepty