Marhuľové slimáky

Potrebujeme:

100 ml mlieka, 50 g cukru, ½ kocky droždia (21 g), 375 g polohrubej múky, štipka soli, 200 g sušených marhúľ (1 kompótový pohár 425 ml), 100 ml suchého sektu (polosuchého), 3 pláty lístkového cesta (po 75 g, môžete použiť aj zmrazené), hladká múka na dosku, 50 g nesolených pistácií, 1 žĺtok, 1 PL smotany na šľahanie (kondenzovaného nesladeného mlieka ), 100 g preosiateho práškového cukru, 1-2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, papier na pečenie, potravinová fólia

Ako na to:

Ohrejte mlieko a 140 ml vody. Pridajte cukor, droždie, zamiešajte a nechajte vzísť kvások. Múku osoľte, prilejte kvások a vypracujte hladké cesto. Prikryte utierkou a na teplom mieste nechajte asi kysnúť 1 hod.
Marhule nakrájajte na menšie kocky, prelejte sektom a nechajte marinovať asi 2 hod. Ak máte mrazené lístkové cesto, nechajte ho pri izbovej teplote rozmraziť. Potom plátky cesta položte na seba a na mierne pomúčenej doske vyvaľkajte štvorec s rozmermi 20 x 20 cm.
Kysnuté cesto premieste a vyvaľkajte na veľkosť 30 x 30 cm. Doprostred šikmo položte lístkové cesto a rohy kysnutého cesta cez ne preklopte ako obálku. Cesto prevráťte a vyvaľkajte na obdĺžnik 20 x 30 cm. Potom plát ešte trikrát zložte.
Cesto znovu vyvaľkajte na obdĺžnik 20 x 30 cm a postup dvakrát zopakujte. Nakoniec cesto zabaľte do fólie a uložte na do chladu na 30 min.. Potom ho vyvaľkajte na štvorec 30 x 30 cm. Pistácie posekajte nadrobno. Marhule dajte odkvapkať na sitko a spolu s pistáciami rozložte na cesto.
Cesto zrolujte a nakrájajte na 16 rezov. Koláčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Žĺtok rozšľahajte so smotanou a slimáky ním potrite. Pečte v stredne teplej rúre asi 15 min. Práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou a zmesou potrite ešte teplé koláčiky. Nechajte zaschnúť.

05.10.2006

Podobné recepty