Bravčové karé so slaninkou a oreganom

Potrebujeme:

800 g bravčového karé, strúčik cesnaku, päť pomarančov, 100 g prerastenej slaninky, 40 g masla, 150 ml bieleho suchého vína, oregano, šťavu zo šiestich pomarančov

Ako na to:

Cesnak ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Z jedného pomaranča olúpeme pomarančovú časť kôry a pokrájame ju na tenké pásiky.
Do karé urobíme na viacerých miestach zárezy a do každého vložíme plátok cesnaku a rez pomarančovej kôry. Okraje rezu stlačíme. Mäso osolíme, okoreníme a obalíme plátkami slaninky. Upevníme ich špáradlami alebo kúskami drevených špajdlí.
Na panvici rozpustíme 20 g masla a obalené karé na ňom krátko opečieme. Podlejeme ho 150 ml suchého bieleho vína, teplotu znížime na minimum a dusíme, kým sa víno nevyredukuje na polovičné množstvo. Pridáme oregano, šťavu zo šiestich pomarančov a krátko podusíme.
Mäso so šťavou preložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, prikryjeme alobalom a pečieme asi 40 minút. Potom alobal odstránime a okolo mäsa uložíme štyri pomaranče prekrojené priečne na polovicu. Vznikne nám osem ružíc. Na každú položíme kúsok masla, osolíme, okoreníme a dáme s mäsom ešte na ďalších 20 minút zapiecť.
Upečené mäso necháme aspoň 10 minút odpočívať, až potom ho pokrájame.

05.04.2009

Podobné recepty