Makové keksy

Potrebujeme:

Cesto: 300 g hladkej múky, štipku soli, 200 g masla, 1 balíček vanilínového cukru, 125 g práškového cukru
Plnka: 200 g mletého maku, 150 ml smotany na varenie, 1/2 ČL citrónovej kôry, 80 g kryštálového cukru, 1/2 ČL škorice

Ako na to:

Múku, soľ, maslo, práškový aj vanilínový cukor rýchlo spracujeme na cesto, sformujeme do gule, zabalíme do fólie a na 30 minút dáme do chladničky.
Mak zmiešame s citrónovou kôrou, cukrom a so škoricou. Smotanu zohrejeme, postupne nalievame na mak a miešame. Smotanu pridávame, kým plnka nie je hustá, ale dobre roztierateľná. Necháme mierne vychladnúť.
Vychladené cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Rozotrieme naň makovú plnku, zvinieme do pevného závinu a pokrájame na kolieska hrubé asi 0,5 cm.
Kolieska poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 18 minút.

31.12.2008

Podobné recepty