Broskyňový džem

Potrebujeme:

1 kg broskýň, kyselina citrónová, 800 g cukru

Ako na to:

Broskyne umyjeme, dáme do sita a spolu ponoríme do vriacej vody. Necháme ich tam tak dlho, kým sa šupka nedá stiahnuť. Potom plody ochladíme ponorením do studenej vody.
Ovocie ošúpané, rozpolíme, vyberieme kôstky a dáme do studenej okyslenej vody (na 1 l vody 2 ČL kyseliny citrónovej). Nakoniec po­krájame na väčšie kúsky a zasypeme cukrom. Na 1 kg broskýň dávame 800 g. Necháme ich 2-3 hodiny presladzovať za občas­ného premiešania.
Nádobu, v ktorej ovocie presladzujeme, za­kryjeme pokrievkou. Presladené broskyne varíme v malých vár­kach do zhustnutia. Každú várku pred dovarením okyslíme malým množstvom kyseliny citrónovej (na hrot noža).
Ešte horúce plníme do pohárov. Vhodné sú menšie poháre. Napĺňa­me ich takmer po okraj. Uzatvorené poháre prevrátime, aby sa dobre prichytilo viečko. Takto ich necháme 10-30 minút (podľa veľkosti pohára). Džem po uzavretí viečkom môžeme aj sterili­zovať 10 minút pri teplote 90 °C.

20.07.2008

Podobné recepty