Kvetináčový chlieb s pomazánkou

Potrebujeme:

Chlieb: 300 g hladkej múky, 20 g droždia, 1 KL kryštálového cukru, 125 ml vlažného mlieka, 1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 25 g masla, 1 vajce, 1/2 KL soli, štipka strúhaného muškátového orieška, 1 KL anízu, 1/2 KL feniklu, 2 PL sušeného kôpru, 1/2 KL sušeného rozmarínu a olej na vymastenie kvetináča, 1 nový terakotový kvetináč s priemerom 14 cm
Pomazánka: 200 g tvrdého syra, 1 majolka, 250 ml kyslej smotany, 4 strúčiky cesnaku, čierne korenie, a soľ

Ako na to:

Teplom vysterilizovaný kvetináč vymastíme a vysypeme múkou. Z trošky múky, mlieka, droždia a cukru urobíme kvások a necháme ho nakysnúť. Zvyšnú múku preosejeme do misy, uprostred vytvoríme jamku a vlejeme do nej kvások. Prilejeme zvyšné mlieko, pridáme štipku soli, nakrájanú cibuľu, cesnak, roztopené maslo, vajcia a koreniny, vymiesime na cesto a necháme 50 min. kysnúť. Z cesta urobíme bochník, ktorý vložíme do kvetináča a necháme kysnúť ďalších 20 min. Potom bochník potrieme slanou vodou a posypeme anízom. Pečieme pri 190°C asi 40 min. Medzitým nastrúhame syr, prelisujeme doň cesnak, pridáme smotanu, majolku, korenie, soľ a všetko zamiešame. Kvetináčový chlebík “presadíme” na tanier, potrieme ľahkou ale pikantnou pomazánkou a podávame.

06.04.2008

Podobné recepty