Gaštanový rez trochu inak

Potrebujeme:

Piškótové cesto: 6 vajec, 6 lyžíc kryštálového cukru, 1 lyžicu kakaa, 5 lyžíc polohrubej múky, prášok do pečiva, 50 ml oleja
Gaštanový krém: 1 gaštanové pyré, solamyl 5-6 lyžíc, pol litra mlieka, 2 lyžice cukru
Šľahačkový krém: 4 lyžice kryštálového cukru, 300 ml mlieka, 2 šľahačky v prášku
Čokoládová poleva: varovú čokoládu, tuk, lyžicu oleja

Ako na to:

Piškótové cesto: Osobitne vyšľaháme žĺtka s cukrom a pridáme ostatné prísady. Nakoniec opatrne primiešame vyšľahaný sneh. Plech vymastíme a poprášime múkou.
Dáme zovrieť mlieko, pridáme cukor a solamyl a necháme zhustnuť, a potom vychladnúť. Do vychladnutej tuhej zmesi pomocou mixéra vmiešame gaštanové pyré a jeden celý tuk. Potom trochu rumu alebo koňaku a natrieme na piškótové cesto. Cukor upálime na karamel a nalejeme doň mlieko, karamel stvrdne, ale po chvíli sa začne topiť. Odstavíme a sem-tam miešame, aby sa celkom rozpustil. Necháme vychladnúť najlepšie v chladničke.
Do úplne studeného karamelového mlieka vysypeme 2 šľahačky a vyšľaháme. Natrieme na koláč. Na vrch môžeme ešte dať čokoládovú polevu.

20.10.2008

Podobné recepty