Nakladaná kyslá kapusta

Potrebujeme:

Na cca 80 kg kapusty s hlúbikmi
Koreniaca zmes: cca 1,5 kg soli, 4-5 balíčkov celej rasce, 3 balíčky čierneho celého korenia, 1 Deko alebo Zelko
1 balík bobkového listu, cca 5 jabĺčok, 2-3 menšie strapce bieleho hrozna, chrenový list, prip. aj hrsť surovej kukurice

Ako na to:

Koreniacu zmes si pripravíme tak, že v miske zmiešame všetky uvedené suroviny na koreniacu zmes.
Kapustu očistíme, vyrežeme hlúby a nastrúhame na slížiky. Môžeme ju trocha nasoliť, aby pustila šťavu a dobre ju udlávime v nejakom veľkom lavóri.
Na dno očisteného súdka dáme zopár jabĺčok, strapček hrozna, chrenový list a prip. aj kukuricu. Na to navrstvíme približne kýbeľ udlávenej kapusty (ak pustí vrstva kapusty ešte šťavu, odoberte ju hrnčekom), na kapustu dáme zopár bobkových listov a koreniacu zmes, ktorú si od oka musíme rozdeliť tak, aby nám vystačila na celý súdok. Na to opäť pokračuje vrstva jabĺčok a pokračujeme, až kým všetko neminieme (šťavu, ktorú pustí kapusta natlačená v sude, treba odoberať hrnčekomň. Šťavu neodoberáme len pri poslednej vrstve, tam musí šťava ostať.
Nakoniec sud prikryjeme vrchnákom a dobre zaťažíme, napríklad tak, že do 3,5 l zaváraninového pohára nalejeme vody a ten položíme na vrchnák. Kapusta je vhodná na konzumáciu za približne 1 a pol až dva mesiace. Keď bude kapusta hotová a budete z nej odoberať aj šťavu na varenie, treba ju vždy doplniť hrnčekom vody.

17.10.2008

Podobné recepty