Bravčová panenka v kruste s prekladanými zemiakmi

Potrebujeme: Bravčová panenka v kruste s prekladanými zemiakmi

2 ks rožky
1 kg bravčová panenka
2 PL dijónska horčica + na potieranie
1 PL nasekaná petržlenová vňať
2,5 dcl hovädzí vývar
1 dcl červené víno
3 - 4 väčšie zemiaky
1/2 cibuľa
čerstvý rozmarín (2 vetvičky, alebo sušený)
2 ks paradajka
1 ks cuketa
1 PL olivový olej + na prekladané zemiaky a grilovanie

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme deň vopred, v šupke nad parou. Necháme vychladnúť a zbavíme šupky.
Rožky si nakrájame na malé kocky.
Cibuľku nakrájame nadrobno a spolu s čerstvým rozmarínom nasekaným nadrobno orestujeme na panvici.
Do mixéra dáme rožky, pridáme 2 PL dijónskej horčice, zmes z cibule a rozmarínu, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL olivového oleja, soľ, MČK, 1 vajce a vymixujeme do hladka. Zmes nesmie byť suchá ani moc mokrá, ale musí držať pokope.
Cuketu a rajčinu nakrájame na tenké kolieska, osolíme. Cuketu grilujeme na kvapke olivového oleja, pridáme čerstvý rozmarín. Grilujeme do zlatista a do mäkka.
Zemiaky nakrájame na plátky a dobre osolíme.
Do formičky (zvnútra vymastíme olejom, aby sa zemiaky neprichytili) s priemerom 10 cm vejárovite poukladáme zemiaky. Na to poukladáme rajčiny, ktoré prekladáme tiež vejárovito s cuketou.
Zemiaky prekladáme striedavo až po vrch formičky (najprv zemiaky, potom rajčinu a cuketu a takto ukladáme až po vrch). Každú vrstvu osolíme a na vrch dáme vetvičku čerstvého rozmarínu. Jemne pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C asi 15 minút (pečieme, aby sa spojili chute a aby prekladané zemiaky držali tvar).
Mäso umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na cca 250 g ks (približne polovica z jednej panenky). Osolíme a okoreníme MČK. Potrieme tenkou vrstvou dijónsej horčice (aby nám krusta držala pri mäse).
Na mäso nanesieme cca 0,5cm hrubú vrstvu zmesi z rožkov. Dobre utlačíme rukami, zmes nanášame po celom povrchu mäsa. Dáme na plech a pečieme v rozohriatej rúre na 190 °C asi 15 až 18 minút (podľa hrúbky mäsa a typu rúry). Mäso je hotové vtedy, keď doň jemne pichnete palcom a cítite, že je už tuhšie a mäso je pružné. Taktiež musí byť chrumkavá krusta.
Keď je mäso hotové, vyberieme ho na pracovnú dosku a porciujeme na 1,5 cm hrubé pláty.

Omáčka: Vývar dáme variť spolu s vínom a necháme redukovať asi 15 min. (redukuje sa preto, aby sa vyparila nadbytočná voda v omáčke, tým sa zvýrazní jej chuť, stmavne a zhustne). Pred koncom pridáme kúsok masla na zjemnenie a dochutíme soľou.

ČAS PRÍPRAVY: 75 min.
Počet porcií: 5

Fotogaléria k receptu

07.05.2013 | autor:

Podobné recepty