Moravské koláče

Váš prehliadač nepodporuje video recepty
Potrebujeme:

50 dkg hladkej múky, 42 g droždie, soľ, 4 dcl teplé mlieko, 1-2 žĺtka, 250 g margarín, 500 g tvaroh, slivkový lekvár

Ako na to:

Hladkú múku, ktorú sme si odvážili vsypeme do misky. K múke pridáme droždie, ktoré v prstoch rozmrvíme. Pridáme tiež trošku soli. Rozbijeme dve vajcia a oddelíme žĺtka od bielka. Žĺtka poputujú do misy. Nakoniec pridáme do múky celé balenie margarínu, ktoré tiež rozdelíme v prstoch. celú zmes dôkladne rozmiesime. Potom zmes prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto. Dobrá rada pre gazdinky: ak je vonku zima a nemáme ani teplé radiátory, cesto môžeme dať vykysnúť do rúry, ktorú hrejeme na 50 C.
Kým nám cesto vykysne, my si pripravíme plnku: Do misky dáme celý tvaroh. Do tvarohu vysypeme jeden vanilínový tvaroh. Do zmesi tiež pridáme jeden žĺtok. Všetko dôkladne rozmiešame a plnka je hotová. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pracujeme jemne, aby sme cesto nepokazili. Potom vyrežeme malé kúsky z cesta, ktoré dotvarujeme do kruhových tvarov. Na jednotlivé kolieska roztierame tvaroh. Do stredu každého tvarohu dáme slivkový lekvár. Koláčiky poukladáme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 C približne na 30 minút. Moravské koláče su vynikajúce, či ich jete na raňajky, na obed alebo na večeru.

Fotogaléria k receptu

15.02.2013 | autor:

Podobné recepty