Veľkonočný mazanec

Potrebujeme:

1/2 kg polohrubej múky, 100 g Hery, 100 g cukru, 2 žĺtka, 25 g droždia, 1 rovná KL soli, asi 1/4 l mlieka, 1 vanilkový cukor, 2 PL rumu, hrsť hrozienok, hrsť mandlí, hrsť kandizovaného ovocia (nie je podmienkou), hrsť mandľových plátkov

Ako na to:

Z polovice vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a lyžičky cukru urobíme kvások. Tuk rozohrejeme a necháme vychladnúť. Do misy nasypeme preosiatu múku a postupne do nej pridáme vzišlý kvások, vychladnutú tekutú heru, zvyšné mlieko zmiešané s cukrom, soľou a žĺtka, hrozienka, mandle a rum.
Vypracujeme husté cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Z cesta vytvarujeme na doske bochník, necháme ho znova vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a uprostred narežeme krížik.
Pečieme v predhriatej rúre 35 až 45 minút.

09.10.2011

Podobné recepty