Zápražka

Potrebujeme:

hladká múka, tuk (maslo, masť, pokrmový tuk)

Ako na to:

Zápražku pripravujeme z rovnakého dielu hladkej pšeničnej múky a tuku (masť, maslo, pokrmový tuk).
Najskôr čiastočne opražíme múku bez prísady tuku, čím sa odparí vlhkosť, múka stratí surovú príchuť a zápach. Tuk pridáme až po čiastočnom opražení múky, aby sa neprepražil a nerozkladal. Pri súčasnom pražení múky s tukom predlžujeme praženie a tuk sa začne rozkladať.
Pred ďalším použitím zápražku riedime tekutinou. Horúcu zápražku riedime studenou tekutinou a studenú zápražku riedime horúcou tekutinou. Najvhodnejší je prvý spôsob, pri ktorom sa najlepšie rozmieša a netvoria sa hrudky. Tekutinu pridávame postupne. Zahusťovanie zátrepkou (múka rozpustená vo vode = zátrepka) sa neodporúča, polievka je glejovitá s nežiaducou príchuťou surovej múky.

17.11.2007

Podobné recepty