Liptovská kyslá polievka

Potrebujeme:

½ kg údenej krkovičky, ½ kg bravčovej krkovičky, 2 l kyslej vody z kapusty, 3 l vody, ½ kg kyslej kapusty, 1 hrsť sušených húb, 1 pár domácej údenej klobásy, 5 zemiakov, 1 paradajkový pretlak, soľ, , Zemiakové rezance:, 1 veľký zemiak, hrubá múka, soľ , Slepá kura:, 5 rožkov, 1 cibuľa, slanina, posekaná petržlenová vňať, 1 ČL cesnakovej pasty, hrubá múka, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Údenú a surovú bravčovú krkovičku varte v kyslej a obyčajnej vode spolu s hríbmi 1 hod. Potom vyberte údenú krkovičku a pridajte ošúpané celé zemiaky, klobásku a paradajkový pretlak. Varte ďalších 30 min. Potom do nej hoďte slepú kuru a varte ešte 30 min. Mäso vyberte, pokrájajte na kocky a vráťte do polievky.
Rezance uvarené v osolenej vode dajte do taniera, pridajte na kocky nakrájané mäso a klobásku a zalejte polievkou.

Zemiakové rezance: Zemiak očistite, postrúhajte najemno a pridajte soľ a toľko múky, aby vzniklo stredne tuhé cesto. Rozvaľkajte ho natenko, pokrájajte na 5 cm pásy, ktoré potom krájajte na širšie rezance. Zavárajte do vriacej vody. Po uvarení prepláchnite asi v 2 studených vodách.

Slepá kura: Rožky pokrájajte na kocky. Slaninku opražte s trochou oleja a pridajte pokrájanú cibuľku, opražte. Pridajte k rožkom, pridajte ostatné prísady a vypracujte také cesto, aby ste mohli z neho formovať šúľky, ktoré zavarte do polievky.

26.04.2006

Podobné recepty