Bravčové ragú

Potrebujeme:

800 g bravčovej krkovičky, 2 cibule, soľ, mleté biele korenie, 1 ČL mletej sladkej papriky, 1, 5 PL masla, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 PL hladkej múky, 1 pretlačený strúčik cesnaku, ¼ bobkového listu, 1 malá vetvička majoránky

Ako na to:

Bravčové mäso nakrájajte asi na 40 g veľké kusy. Cibuľu očistite a nadrobno pokrájajte. Kusy mäsa posoľte, okoreňte a posypte mletou paprikou. V hrnci rozpáľte maslo a kusy mäsa na ňom zo všetkých strán dozlata prudko opečte. Pridajte cibuľu a chvíľu poduste. Potom zlejte tuk.
K mäsu a cibuli pridajte paradajkový pretlak a duste tak dlho, aby zhnedol. Všetko podlejte trochou vody a duste ďalej. Mäso posypte múkou a smažte asi 2-3 min. Ragú zalejte vodou (asi ¾ l). Všetko nechajte zovrieť a počas varenia odoberajte usadený tuk a penu. Do ragú pridajte cesnak, bobkový list a majoránku a na miernom ohni duste prikryté asi 75 min.
Pred koncom dusenia skontrolujte, či je mäso mäkké, udusené kúsky postupne vyberte, vložte do misy a prikryte vlhkým obrúskom, aby nevychladli. Ostatné kúsky tiež doduste domäkka. Keď je mäso mäkké, z omáčky starostlivo odoberte tuk a nechajte ju vyvrieť na potrebné množstvo. Potom ochuťte koreninami, prepasírujte a mäso vložte späť do omáčky. Všetko nechajte zovrieť a ihneď podávajte.

29.11.2006

Podobné recepty