Chlieb obyčajný

Potrebujeme:

450 ml vody, (mlieka), 800 g hladkej múky (T-650), 1 uvarený zemiak (80 g), 2 ČL cukru, 2 ČL soli, 1 PL tuku na pečenie, (alebo 2 PL oleja), 1 balíček droždia, , Podľa chuti: sezam, slnečnica, rasca, ľan, ovos, orechy, kapusta, bôčik, uvarená zelenina...

Ako na to:

Vodu, cukor, soľ a tuk v menšej nádobe trochu zohrejte. Primiešajte droždie o nechajte 5 - 10 min. podkysnúť. Preložte do väčšej nádoby, pridajte ¼ kg múky a dôkladne premiešajte. Pridajte ostatné zložky so zvyšnou múkou a miešajte kým sa cesto neprestane lepiť. Potom ho preložte na pomúčenú dosku a hneťte kým nie je hladké.
Cesto rozdeľte na dve polovice a vyvaľkajte obdĺžnik 20x 40 cm. Z užšej strany cesto zrolujte a položte na vymastený plech. Potrite vodou a nechajte ho na teplom mieste, kým nezdvojnásobí veľkosť.
Dajte do vyhriatej rúry a počkajte kým cesto podkysne na dvojnásobok. Potom ho pečte 30 min. pri 200 °C. (V teplovzdušnej rúre pri 175° C.)

20.04.2006

Podobné recepty