Závin

Potrebujeme:

1/2 kg polohrubej múky, 2 žĺtka, 1/2 Hery, asi 1/4 l vlažného mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 10 g droždia, štipka soli, 2 lyžice cukru, 1 lyžica rumu, 1 lyžička mletej pomarančovej kôry
Plnka: olej, kakao, cukor, popr. škorica a hrozienka

Ako na to:

Droždie dáme vykvasiť do mlieka s dvoma lyžičkami cukru. Kvások potom pridáme do misy s múkou, žĺtkami, rozpustenou Herou, vanilkovým cukrom, práškom do pečiva, pomarančovou kôrou a rumom. Dobre vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
Na múkou vysypanej doske, cesto rozvaľkáme na stredne hrubý plát, potrieme ho olejom, silno posypeme kakaom a cukrom, kto chce, môže pridať škoricu alebo hrozienka.
Všetko stočíme do závinu, dáme na vymastený plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre dozlatista.

09.10.2011

Podobné recepty