Slivkový závin

Potrebujeme:

4 porcie
1 kg zemiakov, 2 vajcia, 250 g hrubej múky, 120 g krupice, soľ
Plnka: 150 g hustého slivkového lekváru, 30 g strúhanky, 100 g mletého maku, 50 g prášk.cukru

Ako na to:

Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Potom ich ošúpeme a nastrúhame, pridáme múku, krupicu, soľ a vajcia. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré rozváľkame na pomúčenej doske. Slivkový lekvár rozmiešame a rovnomerne rozotrieme na cesto. Posypeme strúhankou, aby sa lekvár počas varenia úplne neroztiekol. Natreté cesto zvinieme, zabalíme do čistej vlhkej utierky a obidva konce pevne zviažeme. Závin vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou tak, aby sa neprichytil o dno a uvaríme. Uvarený závin rozbalíme, nakrájame a posypeme cukrom a makom.

27.09.2008

Podobné recepty