Mazanec

Potrebujeme:

¼ l mlieka, 30 g droždia, 120 g cukru krupice, ½ kg polohrubej múky, 120 g masla, 1 vanilkový cukor, soľ, 4 žĺtky, hladkú múku na dosku, 50 g hrozienok, 50 g olúpaných mandli pokrájaných nahrubo, práškový cukor, medovka na ozdobenie, alobal

Ako na to:

Do 100 ml vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte 1 ČL cukru, 1 PL múky, premiešajte, zakryte utierkou a na teplom mieste nechajte vzísť kvások.
Múku zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, pridajte vykysnutý kvások, rozpustené maslo, zvyšné mlieko (1 PL dajte bokom), štipku soli a 3 rozšľahané žĺtky. Potom na pomúčenej doske vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí k podložke. Nakoniec vmiešajte odkvapkané hrozienka časť mandlí. Cesto dajte do misy vysypanej múkou, zakryte čistou utierkou a na teplom mieste nechajte asi kysnúť asi 1 hod.
Z cesta spravte 2 bochníky a každý dajte na samostatný papier na pečenie. Nechajte ich najmenej 20 min. kysnúť. Potom ich potrite zvyšným žĺtkom, ktorý rozšľahajte s 1 PL mlieka a posypte zvyškom mandlí.
Nožnicami jemne nastrihnite na vrchu mazanca tvar krížika, vložte ho do stredne vyhriatej rúry a pečte dozlatista. AK by povrch rýchlo hnedol, prekryte ho alobalom. Nakoniec ozdobte medovkou.

17.10.2006

Podobné recepty