Langoše dlhotrvajúce

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky, 1/2 l mlieka, 1 kocka droždia (teda 42 g), 1 biely jogurt, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička sódy, 4 polievkové lyžice oleja
Na potretie: 1 hlávka cesnaku, trocha vody, 1 lyžička vegety, väčšia štipka soli, trocha chilli, 50 g masla, olej na vyprážanie

Ako na to:

Všetko spracujeme v klasické kysnuté cesto, teda kvások z vlažného mlieka, štipky cukru, múky a kvasníc. Pridáme do múky, zmiešanej so soľou a sódou, bielym jogurtom, mliekom, olejom a dobre vypracujeme. Vložíme do misy, zakryjeme fóliou a vložíme do chladničky.
Langoše môžeme smažiť najskôr po troch až štyroch hodinách odpočinku, ktorý cestu musíte dopriať, ale keď s ním budete pracovať až za týždeň, nič sa nedeje. Proste ho nechajte zakryté v chladničke tak dlho, až sa spotrebuje, len odoberajte potrebné množstvá.
Vyťahujeme v ruke do guľatého tvaru, pečieme na panvici - toho oleja je síce treba trocha viac, ale rozhodne nie toľko, ako do fritovacieho hrnca.
Zmes na potretie: rozotrený cesnak povaríme s vodou, vegetou, soľou a chilli korením, pridáme maslo a necháme vypražiť. Možno použiť aj sladkú variantu, marmeládu, lekvár, tvarohovú nátierku, vlastne čokoľvek, čo má kto rád.

23.09.2011

Podobné recepty