Kysnuté dolky

Potrebujeme:

200 g hrubej múky, 200 g hladkej múky, 20 g droždia, 1 kopcovitá lyžica práškového cukru, 1 lyžica oleja alebo rozpustenej masti, masla alebo stuženého tuku, pol lyžičky soli, 1-2 žĺtka, 5 dc l mlieka, sneh z 1-2 bielkov, 100-150 g oleja na vyprážanie

Ako na to:

Cesto pripravíme v porcelánovom alebo smaltovanom hrnčeku habarkou alebo drôtenou metličkou.
Trochu teplého mlieka dáme do hrnčeka, pridáme rozdrobené droždie, trochu cukru a múky a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme rozpustený tuk, soľ, žĺtka, ostatnú múku, cukor a mlieko.
Cesto dobre vymiešame a pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto musí byť polotekuté. Ak je po zamiešaní snehu husté, pridáme ešte trochu teplého mlieka alebo vody. Cesto prikryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste vykysnúť. Keď ho je dvakrát toľko, malou naberačkou ho naberáme a nalievame do vymastenej a dobre rozohriatej dolkárne a po oboch stranách pečieme.
Upečené dolky dávame na plech, ktorým máme v mierne teplej rúre, aby ostali chrumkavé. Keby sme ich odkladali prikryté, zmäkli by a neboli by také chutné. V horúcej rúre by sa zas vysušili a stvrdli.
Podávame ich s lekvárom alebo džemom.

19.06.2011

Podobné recepty