Bavorské dolky

Potrebujeme:

Cesto: 20 g droždia, 250 ml mlieka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL zmäknutej Hery, 1 vajce, 1 žĺtok, 500 g polohrubej múky

Ako na to:

Všetky suroviny dáme do domácej pekárne na program Cesto, alebo klasicky vypracujeme kysnuté cesto. Po vykysnutí dáme na dosku, rozdelíme na 2-3 časti a vyvaľkáme na placku hrubú 0,5 - 1 cm.
Pohárom alebo hrnčekom krúživým pohybom vykrajujeme kolieska, ktoré necháme prikryté ešte tak 20 min kysnúť. V hrcni si rozohrejeme väčšie množstvo oleja (dolky musia plávať), a keď je dosť horúci (to uvidíte, sú tam bublinky), urobíme druhým koncom pohára (alebo štamprlíkom, alebo širším koncom vajíčka ...) postupne do koliesok jamku a vhodíme dolku do oleja, a to priehlbinou ku dnu. Pozor, aby ste nemali dolky moc tesne pri sebe, počas vyprážania zväčšia objem.
Až začnú dolky okolo okrajov zlatnúť, otočíme ich a smažíme z druhej strany. Potom ich vyberieme a kladieme na plech vyložený obrúskami, aby sa odsal olej a neboli moc mastné. Potom už ich len ozdobíme - do jamky dáme lyžičku džemu, na to dáme lyžičku a viac kyslej smotany a posypeme strúhaným tvarohom. Môžeme tiež skúsiť obmenu - potrieme dolku rozpusteným maslom a namočíme ju do tanierika s kakaom s trochou práškového cukru.

09.10.2011

Podobné recepty