Veľkonočná torta s vaječným likérom

Potrebujeme:

Makový korpus: 250 g mäkkej Hery, 100 g cukru, 1 bal. vanilínového cukru, 4 vajcia, 250 g polohrubej múky, 1/2 bal. kypriaceho prášku do pečiva, 50-75 g mletého maku (podľa chuti)
Náplň s príchuťou vaječný koňak: 1 bal. tortovej náplne s príchuťou vaječného koňaku, 250 ml mlieka, 2 PL práškového cukru
Na ozdobu: 1 bal. šľahačky v prášku, 150 ml mlieka, 75 ml vaječného likéru

Ako na to:

Mäkkú heru vyšľaháme v mise s cukrom a vanilínovým cukrom, až vznikne homogénna masa. Potom pridáme postupne vajce – každé šľaháme elektrickým mixérom 1/2 minúty.
Múku zmiešame s kypriacim práškom a na 2-krát ju pridáme do vyšľahanej vajíčkovej hmoty. Všetko dôkladne spracujeme elektrickým mixérom (šľahacie metly) na stredných otáčkach. Nakoniec primiešame mletý mak.
Cesto nalejeme do tortovej formy (priem. 26 cm) vyloženej papierom na pečenie, uhladíme stierkou a dáme piecť do predhriatej rúry (horný a spodný ohrev cca 180 °C, horúci vzduch cca 160 °C, plynová rúra: stupeň 2-3) na cca 30-35 minút.
Po upečení necháme korpus 10 minút vychladnúť, potom uvoľníme nožom okraj formy, korpus vyberieme, stiahneme papier a tortu necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke. Potom tortu pozdĺžne rozpolíme.
Tortovú náplň s príchuťou vaječného koňaku pripravíme z uvedených surovín podľa návodu na obale a potrieme ihneď spodný diel korpusu. Na náplň dáme druhú polovicu korpusu a jemne pritlačíme. Tortu necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc.
Tortu zdobíme až pred podávaním (nie večer vopred). Šľahačku v prášku ušľaháme podľa návodu na obale. 1/3 šľahačky dáme do cukrárenského sáčku na ozdobovanie. Zvyšok natrieme navrch a po stranách torty. Cukrárenským sáčkom nakreslíme na tortu vyššie obvody vajíčok. Do takto pripravených šľahačkových vajíčok vlejeme vaječný likér – do každého vajíčka asi 3/4 ČL likéru.
Tip: Vlastnoručnú tortovú náplň môžeme pripraviť ušľahaním z týchto surovín. 1 Puding bez varenia s vanilkovou príchuťou, 125 ml mlieka a 125 ml vaječného likéru.
Tip 2: Aby korpus pod tortovou náplňou nezvlhol, môžeme ho posypať práškovým Smeta-fixom a až potom dať na takto upravený korpus náplň.

03.04.2010

Podobné recepty