Šľahačková torta s likérom

Potrebujeme:

Cesto: 4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g polohrubej múky, 100 g maizeny, 1 lyžičku prášku do pečiva, 0, 25 l smotany na šľahanie, 1 plátok želatíny, 4 lyžice vaječného likéru, 3 lyžice postrúhanej čokolády
Plnka: 4 plátky želatíny, 0,4 l smotany na šľahanie, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 lyžičky instantnej kávy, 50 g nugátovej čokolády, 4 lyžice vaječného likéru

Ako na to:

Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Zmiešame múku, maizenu a prášok do pečiva a zľahka vmiešame do vaječnej peny.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Vychladnuté cesto rozrežeme na 3 diely.
Spodný diel potrieme kávovou šľahačkou, prikryjeme stredným dielom, potrieme šľahačkou s likérom a prikryjeme tretím dielom cesta.
Napučanú želatínu rozpustíme nad parou, zmiešame s likérom a potrieme vrch torty. Na chladnom mieste necháme stáť 5 hodín.
Vychladnutú tortu potrieme dvoma tretinami vyšľahanej šľahačky tak, aby stred torty ostal voľný, zvyšnú šľahačku použijeme na ďalšie zdobenie a nakoniec posypeme postrúhanou čokoládou.
Plnka: Želatínu dáme napučať do studenej vody na 20 minút, potom ju vytlačíme a za stáleho miešania rozpustíme nad parou.
Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom, do jednej polovice pridáme kávu, postrúhanú čokoládu, polovicu želatíny rozmiešanej s 2 lyžicami šľahačky a premiešame.
Do zvyšnej šľahačky vmiešame druhú polovicu želatíny rozmiešanej s vaječným likérom.

27.11.2008

Podobné recepty