Jablká medzi cestom

Potrebujeme:

350 g polohrubej múky, 80 g masla, 40 g práškového cukru, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, citrónovú kôru, 1 dcl mlieka, škoricu, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie, 1 kg ošúpaných a nahrubo postrúhaných jabĺk, piškótovú strúhanku (nastrúhané detské piškóty)

Ako na to:

Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, kypriaceho prášku, citrónovej kôry, mlieka a vajca vymiesime na doske hladké cesto. Keď sa lepí, pridáme múku.
Cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozváľkané cesto položíme pomocou valčeka, na suchý plech. Navrstvíme jablká (aj so šťavou), posypeme 2 baleniami vanilkového cukru, škoricou a piškótovou strúhankou.
Položíme druhé cesto, zatlačíme okraje, navrchu natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou.
Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 minút, kým nie je povrch zlatistý. Upečený koláč necháme vychladnúť a asi dve hodiny odstáť, aby cesto od jabĺk navlhlo.

23.11.2008

Podobné recepty