Štrúdľa s kapustou

Potrebujeme:

6 porcií
Cesto: 1 kg zemiakov, 500 g polohrubej múky, ½ balíčku prášku do pečiva, 50 g zmäknutého masla, 2 PL mlieka, štipku soli
Plnka: 100 g masla, 1 kg bielej kapusty, 1 stredne veľkú cibuľu, 1 PL hladkej múky, 3 PL octu, 4 PL kryšt.cukru, 1 ČL soli, hrsť hrozienok, mleté čierne korenie, rascu, 1 žĺtok, 100 g mandľových lupienkov

Ako na to:

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme 2 hodiny chladnúť, potom ich olúpeme a prelisujeme.
K zemiakom preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme maslo, mlieko a štipku soli. Vypracujeme polotuhé cesto a necháme ho odpočinúť.
Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Kapustu očistíme, umyjeme a nakrájame na jemné rezance. V hrnci zohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu a kapustu. Podusíme asi 5 min, zaprášime múkou a podlejeme trochou vody. Primiešame aj hrozienka a ešte 15 min povaríme. Na záver dochutíme octom, korením, rascou, cukrom a soľou.
Rúru predhrejeme. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm hrubý plát. Kapustu rozotriem na pripravené cesto.
Potreté cesto zrolujeme ako závin. Plech vyložíme papierom na pečenie, prenesieme naň závin, potrieme ho žĺtkom, posypeme mandľami a upečieme v rúre vyhriatej na 200 C.

29.09.2008

Podobné recepty