Domáce pletenky

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky, 20 g droždia, 1 lyžicu masla, 1 vajce, 1 lyžičku cukru, žĺtok na potretie, soľ, mak

Ako na to:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, rozpustené maslo, vajce a kvások. Vypracujeme hustejšie cesto, podľa potreby pridáme mlieko. Necháme ho v teple hodinu kysnúť.
Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku, uvaľkáme valček, ktorý rozdelíme na 12 kúskov. Z každého kúska urobíme pletenku (stačí dvojitá), poukladáme na plech, potrieme žĺtkom, osolíme a posypeme makom.
Necháme ešte 20 minút podkysnúť, a potom upečieme v predhriatej rúre na 180°C dozlatista.

12.10.2008

Podobné recepty