Kysnutá bábovka s tvarohom a višňami

Potrebujeme:

50 ml mlieka, 1 droždie (42 g), 300 g polohrubej múky, 15 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 višňový kompót (720 ml), 65 g solamylu, 90 g Hery, 2 vajcia, 2 PL rumu, štipka soli, 1 žĺtok , 150 g netučného tvarohu, múku na dosku, tuk na vymastenie formy, 50 g práškového cukru

Ako na to:

Z droždia a vlažného mlieka spravte kvások. Do misy nasypte múku, doprostred spravte jamku a do nej nalejte drožďovú zmes. Pridajte 50 g cukru a vanilkový cukor, zmiešajte s trochou múky a prikryté nechajte na teplom mieste asi 20 min. vzísť.
Višne dajte odkvapkať a šťavu zachyťte. 3 PL solamylu a 5 PL vody rozmiešajte dohladka. Višňovú šťavu povarte s 50 g cukru, pridajte rozmiešaný solamyl a ešte raz krátko povarte. Vmiešajte višne a nechajte vychladnúť.
Rozpustite 75 g hery a pridajte spolu s vajciami, rumom a soľou k múke. Vypracujte vláčne cesto a nechajte pod čistou utierkou asi 40 min. kysnúť.
Zvyšnú heru vymiešajte s cukrom do peny. Zašľahajte žĺtok, pridajte tvaroh, zvyšok solamylu a všetko ušľahajte na krém.
Na pomúčenej doske spravte z kysnutého cesta valček s priemerom asi 12 cm a rozkrájajte ho na plátky hrubé asi 1 cm. Každý plátok znovu v ruke premieste a roztlačte naplocho.
Na polovicu plátku dajte višňovú plnku alebo tvarohový krém, 1 cm okraj pritom nechávajte voľný. Plátok preložte a okraje pevne pritlačte. Keď budete mať naplnené všetky, striedavo ich poukladajte do tukom vymastenej bábovkovej formy.
Cesto vo forme nechajte na teplom mieste kysnúť ďalších 30 min. Potom bábovku upečte v teplej rúre asi 60 min. Upečenú nechajte vychladnúť, vyklopte ju z formy a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

06.12.2006

Podobné recepty