Fazuľový hrniec s bôčikom

Potrebujeme:

500 g suchej bielej fazule, 125 g cibule, 1 PL oleja, 2 PL javorového sirupu alebo agátového medu, 2 PL cukru, 2 bobkové listy 1 ČL horčicového prášku, 400 g bôčika, na štipku noža čerstvo pomletého čierneho korenia, 2 razy na špičku noža soli, 1/2 zväzku petržlenovej vňate, 125 g mrkvy

Ako na to:

Fazuľu umyjeme a na 12 hodín namočíme do litra vody. Potom fazuľu v odokrytom hrnci hodinu pomaly varíme, pričom častejšie odstraňujeme tvoriacu sa penu.
Cibuľu ošúpeme a pokrájame na kocky. Olej rozohrejeme vo vyššej ohňovzdornej forme a do sklovita v nej opražíme cibuľu. Pridáme javorový sirup alebo med, cukor a horčicu.
Fazuľu vyberieme z vody naberačkou na penu a zamiešame s cibuľkou. Rúru predhrejeme na 175 C. Mäso pokrájame na plátky a s bobkovým listom pokladieme na fazuľu. Posypeme korením a soľou, zalejeme potrebným množstvom fazuľového vývaru tak, aby ním bolo všetko zakryté.
Formu dobre umyjeme, očistíme, pokrájame na kocky, primiešame k fazuli a všetko dusíme ešte 45 minút. Petržlen umyjeme, osušíme a posekáme. Fazuľu posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a servírujeme vo forme.

14.07.2011

Podobné recepty