Domáca zemiaková vianočka

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky (môžete použiť aj v pomere 1:1 hladkú a polohrubú múku), 400 g varených, postrúhaných zemiakov, 250 g práškového cukru, 200 g masla, 2 vajcia, mlieko, 1 PL soli, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, hrozienka, kvások z 60 g droždia

Ako na to:

Všetky suroviny spracujte na cesto, ktoré musí zostať tuhé a musí vykysnúť v priebehu 60 - 90 minút. Potom cesto rozdeľte na 9 dielov a upleťte vianočku. Najprv upleťte vrkoč zo štyroch dielov, naň položte ďalší z troch dielov a navrch ešte jeden z dvoch dielov. Nechajte ešte kysnúť, potrite vajcom. Aby sa vrkoče nezosunuli, je vhodné do vianočky, ešte pred pečením, napichať špajdle. Pečte najprv sprudka a potom pomaly dopekajte.

30.04.2006

Podobné recepty