Vianočka

Potrebujeme:

Na cesto: 1 balenie zmesi na pečenie Buchty (suroviny podľa návodu na obale zmesi Buchty), 50 g olúpaných nasekaných mandlí, 50 g hrozienok
Na potretie: 1 vajce alebo kúsok masla

Ako na to:

Cesto pripravíme podľa návodu na obale zmesi na pečenie Buchty. Zamiesené cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 45-90 minút vykysnúť. Uprostred kysnutia pridáme do cesta mandle a hrozienka a necháme dokysnúť.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 väčšie a 3 menšie časti, z ktorých rukou vyvaľkáme valčeky. Z troch silnejších valčekov upletieme vrkoč, na ktorý položíme vrkoč upletený z troch slabších valčekov.
Aby vianočka nestratila svoj tvar, napicháme do hornej časti zo strán špáratka alebo kúsky špajdle. Povrch potrieme roztopeným maslom alebo rozšľahaným vajcom. Vianočku dáme predhriatej rúry piecť:
Elektrická rúra: 180 °C
Horúci vzduch: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 35 minút
Keď chceme mať istotu, že je vianočka naozaj hotová, pichneme do prostriedku cesta špajdlou. Ak sa na cesto už nelepí, vianočka je správne upečená.

Tip: Pre vylepšenie chuti môžeme použiť hrozienka vopred namočené v rume. Povrch vianočky môžeme pred pečením posypať mandľovými lupienkami.

23.12.2010

Podobné recepty