Pomarančové rezy

Potrebujeme:

50 g hladkej múky, 120 g mletých mandlí, 150 g práškového cukru, 5 vajec, 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry, 2 PL pomarančovej šťavy, pomarančový džem, plátky z 2 až 3 pomarančov, papier na pečenie, šľahačku a posekané pistácie na ozdobenie
Pomarančový krém: 100 ml pomarančového džúsu, šťavu z jedného pomaranča, 100 g cukru, 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry, 2 žĺtka, 4 lístky želatíny, 250 ml šľahačkovej smotany

Ako na to:

Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme pomarančovú kôru a šťavu, múku zmiešanú s mandľami a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov, cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 180 °C.
Krém: Nad parou rozpustíme cukor v pomarančovom džúse zmiešanom s pomarančovou šťavou. Pridáme pomarančovú kôru, žĺtka a miešame, pokiaľ sa všetky suroviny dobre nespoja. Po miernom vychladnutí pridáme napučané lístky želatíny, a keď hmota začne rôsolovatieť, pridáme vyšľahanú smotanu.
Po vychladnutí opatrne stiahneme papier, cesto prekrojíme napoly, polovicu natenko natrieme džemom a krémom, prikryjeme druhou polovicou a opäť natrieme natenko džemom. Rezy necháme hodinu v chladničke, a potom pokrájame na kocky.
Na každú kocku dáme tenký plátok pomaranča a ozdobíme šľahačkou a posekanými pistáciami.

29.12.2008

Podobné recepty