Alsaský koláč

Potrebujeme:

Cesto: 150 g hladkej múky, ½ balíčku prášku do pečiva, 40 g prášk.cukru, štipku soli, 1 ČL vanil.cukru, 75 g tvarohu, 2 PL mlieka, 3 PL oleja
Obloženie: 1 kg jabĺk, 2 PL citr.kôry, 100 g kryšt.cukru, 3 vajcia, 125 ml šľahačkovej smotany, 1 PL prášk.cukru

Ako na to:

Múku, prášok do pečiva, soľ a cukor zmiešame, vysypeme na pracovnú dosku a v strede vyhĺbime jamku. Do nej dáme tvaroh, olej, mlieko, vanil.cukor a všetko spolu spracujeme na cesto.
Cesto rozváľkame na pomúčenej doske na kruh a prenesieme do formy. Rúru vyhrejeme na 180 C. Jablká očistíme, prekrojíme na štvrtinky, zbavíme jadrovníka, na oblej strane po dĺžke jemne niekoľkokrát nakrojíme a pokvapkáme citr.šťavou. Pripravené jablká poukladáme oblou stranou nahor na cesto.
Vajcia, cukor a smotanu dáme do misy a vymiešame. Vajcovú zmes nalejeme na cesto s jablkami, formou jemne pohýbeme, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 min. Hotový koláč po upečení posypeme kryšt.cukrom.

29.09.2008

Podobné recepty