sladučké croissanty

Potrebujeme:

Cesto: 500 g polohrubej muky, 200 g rastlinného tuku na pečenie, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 200 ml mlieka, 2 žĺtky, štipka citrónovej kôry, 1/2 KL soli, tuk na vymastenie, vajce na potretie
Plnka: čokoládový alebo nugátový krém, 200 g vlašských orechov

Ako na to:

Do 100 ml vlažného mlieka pridáme suroviny na kvások a necháme postáť. Z jednej polovice múky, hotového kvásku, cukru, mlieka, žĺtku, citrónovej kôry a soli pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme kysnúť 40 min. na chlade. Do zvyšnej múky zamiešame tuk a všetko vypracujeme na tukový bochník, ktorý dáme zachladiť. Vykysnuté cesto vyváľkame na obdĺžnik, do stredu uložíme tukový bochník, preložíme ako obálku a rozvaľkáme. Tento postup opakujeme 3x. Napokon z rozvaľkaného cesta vykrajujeme dlhostranné trojuholníky. Do stredu dáme čokoládový krém zmiešaný s orieškami a zvinieme do rožkov. Pečieme vo vyhriatej rúry pri 200°C asi 20min. Posypeme práškovým cukrom a môžeme sa do sladučkých croissantov zahryznúť.

06.04.2008

Podobné recepty