Nedeľné koláčiky

Potrebujeme:

Na cesto: 750 g BIO špaldovej hrubej múky, 500 ml mlieka, 1 alebo 2 vajcia, 200 g Hery, 2 lyžičky kryštálového cukru, 1 kocka (42 g) kvasníc, 1 lyžica práškového cukru, štipka soli
Plnka: 1 mäkký tvaroh, štipka soli, med na osladenie, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, hrsť hrozienok, 1 lyžicu bieleho jogurtu, lyžička múky, sneh z 1 bielka
lekvár (najlepšie slivkový) a posýpka (mrvenička)

Ako na to:

Mlieko ohrejeme, pridáme kryštálový cukor, rozdrobené kvasnice a necháme stáť v teple, kým vyplávajú na povrch. Do múky pridáme soľ, práškový cukor, mlieko s kvasnicami, vajcia a zmiešame.
Heru rozpustíme a pridáme do cesta. Spracovávame, kým sa cesto neprestane lepiť na misu aj varechu. Necháme v teple vykysnúť aspoň na dvojnásobný objem. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku prsta a vykrajujeme kolieska o priemere 6–7 cm.
Keď kolieska trochu podkysnú, na každé pridáme lyžičku tvarohovej plnky, kraje pevne spojíme, bochníčky poukladáme spojenou stranou na vymastený plech (max. 3 vedľa seba na šírku plechu). Palcom urobíme do každého jamku, do ktorej vložíme lyžičku lekváru, kraje potrieme vajíčkom a vrch posypeme mrveničkou. Pečieme vo vyhriatej rúre.

02.07.2008

Podobné recepty