Citrónový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 10 vajec, 1 solamyl, šťava z 2 citrónov, 35 dkg kryšt. cukru, 1 prášok do pečiva
Plnka: 25 dkg prášk.cukru, 1 Hera, šťava z 2 citrónov, 1 Zlatý klas, 3 dcl mlieka
Poleva: 25 dkg prášk. cukru, šťava z 1 citróna

Ako na to:

Žĺtka vymiešame s citrónovou šťavou a cukrom. Pridám solamyl zmiešaný s práškom do pečiva. Vyšľaháme si bielka a zľahka ich primiešame k cestu. Hlboký plech vystelieme papierom na pečenie a vylejeme doň cesto. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe, cca 10 minút na 200°C, a potom dáme na 160°C. O tom, či je cesto upečené sa môžeme presvedčiť špáratkom.
Po upečení necháme korpus koláča vychladnúť. Kým sa cesto pečie, spravíme plnku.
Plnka: Najprv si uvaríme kašu zo Zlatého klasu. Do mlieka si rozhabarkujeme Zlatý klas. Kašu budeme variť za neustáleho miešania. Varíme, kým úplne nezhustne a nezačne vrieť. Po uvarení ju prikryjeme alobalom tak, aby sa dotýkala hmoty - zabránite tým vytvoreniu škrupinky navrchu, ktorá by v kréme bola cítiť ako hrudky. A dáme schladiť - musí byť úplne vychladnutá. Odšťavíme si 2 citróny na plnku. Vyšľaháme si Heru s práškovým cukrom, pridáme šťavu z citrónov. Po lyžiciach pridávame vychladnutú masu zo Zlatého klasu.
Plnku dáme na vychladnutý korpus koláča a uhladíme. Vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou na polevu, a potom ju rozotrieme na koláčik. Koláč krájame na úhľadné obdĺžničky a podávame.

13.07.2008

Podobné recepty