Bravčová panenka v lístkovom ceste

Potrebujeme: Bravčová panenka v lístkovom ceste

800 g bravčová panenka
200 g špenát čerstvý
1 dcl víno červené
2,5 dcl vývar hovädzí
3 – 4 veľké zemiaky
1 ks lístkové cesto
3 ks šampiňóny
1/2 cibuľa
30 g pór
20 g nasekaných (nahrubo) vlašských orechov
2 PL olej
10 dcl smotana 33%
10 g maslo
1 strúčik cesnaku
1 vajce

Ako na to:

Zemiaky umyjeme, očistíme a dáme variť do osolenej vody. Varíme domäkka. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Na1 PL rozpálenom oleji ju restujeme dozlatista. Potom pridáme opláchnutý špenát. Restujeme len pár minút (3-4 min). Pridáme maslo a pretlačený cesnak, podlejeme 0,05 l vývarom a dochutíme soľou. 1 min necháme restovať a stiahneme z ohňa.
Pór nakrájame na tenké plátky. Šampiňóny ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Na 1 PL rozpálenom oleji restujeme šampiňóny, pór a vlašské orechy domäkka.
Keď sa nám zemiaky uvaria, vylejeme vodu a pridáme maslo, smotanu. Vymiešame dohladka (môžeme použiť ponorný mixér alebo prepasírovať cez jemné sito). Dochutíme soľou.
Bravčovú panenku umyjeme, zbavíme blán a osolíme, okoreníme mletým čiernym korením. Nakrájame na 250 g kusy (cca polovica z jednej panenky). Na rozpálenom oleji ju restujeme z oboch strán 1 min (z každej strany 1 min.).
Medzitým si na pracovnej doske vyvaľkáme lístkové cesto (podľa veľkosti mäsa, no nevyváľajte celé lístkové cesto naraz). Na lístkové cesto dáme vrstvu zmesi zo šampiňónov, vlašských orechov a póru. Na túto zmes položíme mäso. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a mäso zabalíme tak ako na fotke.
Zabalené mäso dáme na plech a potrieme vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C, 10 min (kým nebude lístkové cesto zlatisté a zvrchu chrumkavé).
Omáčka: Vývar dáme variť spolu s vínom a necháme redukovať asi 15 min. (redukuje sa preto, aby sa vyparila nadbytočná voda v omáčke, tým sa zvýrazní jej chuť a omáčka stmavne a zhustne). Pred koncom pridáme kúsok masla na zjemnenie a dochutíme soľou.

Čas: 80 min
Počet porcií: 4

Fotogaléria k receptu

31.05.2013 | autor:

Podobné recepty