Orechové rožky

Potrebujeme: Orechové rožky

500 g polohrubá múka
1 kocka droždia (25 g)
1 celé vajce + 1 žĺtok
2 dcl mlieko
štipka soli
2 ČL kryštálový cukor
1,5 dcl olej

Plnka:
1,5 dcl mlieko
250 g orechy
200 g cukor kryštálový

Ako na to:

Kvások: Do vlažne ohriateho mlieka pridáme kryštálový cukor a rozmrvenú kocku droždia. Rozmiešame čajovou lyžičkou.
Múku nasypeme do misky, pridáme vajcia a štipku soli. Do stredu spravíme jamku, kam postavíme pohár s kváskom. Necháme vykvasiť asi 5 – 10 min. na teplom mieste. Keď sa kvások zväčši, znamená to, že je už pripravený. Vylejte ho k múke a vareškou spojte.

Potom rukou poriadne vymieste z cesta „bochník“. Ak bude tvrdší, pridajte mlieko a trochu oleja a znova premieste. Cesto musí byť mäkké, aby sa doň dostalo veľa vzduchu a aby poriadne nakyslo. Cesto je vtedy pripravené, keď sa už odliepa od stien a neprilepuje sa vám na prsty. Cesto prikryte utierkou alebo vekom a nechajte kysnúť aspoň 30 min.

Na jemnom nadstavci na mixéri alebo mlynčeku zomeľte orechy. Orechy dajte do misky, pridajte horúce mlieko a cukor. Vymiešajte. Plnka by nemala byť ani tuhá ani moc riedka. Podľa chuti doslaďte. Ak je moc sladká, pridajte ešte mlieko a orechy.

Vykysnuté cesto dajte na pracovnú dosku. Rozdeľte na 8 častí. 7 častí si odložte nabok, aby ešte trošku podkysli. Osminku cesta vyvaľkajte valčekom do tvaru kruhu. Cesto musí byť vyvaľkané do tenka.
Rozrežte cesto príborovým nožíkom na 6-8 trojuholníkov, podľa toho, aké veľké cesto ste vyvaľkali. Naneste na trojuholníky vrstvu plnky – tú roztiahnite, no okraje nenatierajte, aby vám plnka nevytiekla.

Zatáčajte nasledovne: Rohy smerom k sebe. Potom už len zatáčajte smerom k špicu. Keď máte zatočené, rohy stlačte k sebe, aby plnka nevytekala. Špic tiež pritlačte.
Hotové rožky potrite rozšľahaným vajcom, aby boli pekne lesklé.

Pečte dozlata v rozohriatej rúre na 200°C. Vždy kontrolujte aj spodok rožku, nielen vrch. A naopak. Ak bude už zospodu pripečený, prepnite len na vrchné pečenie rúry a naopak.

Rožky posypte vanilínovým alebo práškovým cukrom.

Fotogaléria k receptu

30.03.2013 | autor:

Podobné recepty