Mušelínová omeleta s tvarohovo-jablkovou náplňou

Potrebujeme:

2 omelety: 4 vajíčka, 2 PL šľahačkovej smotany, 1 PL vanilkového cukru
Tvarohovo-jablková náplň: 3 väčšie jablká, PL medu, šťavu z citróna, kúsok masla, mäkký nízkotučný tvaroh, mletú škoricu na posypanie

Ako na to:

Jablká rozdelíme na osminky. Jednotlivé osminky ošúpeme. Jablká pofŕkame citrónovou šťavou, a potom ich dáme na plameň. Do kastróla dáme väčšiu lyžicu medu. Pridáme kúsok masla a nasypeme jablká. Necháme ich dusiť. Miešame opatrne, aby sa jablká nerozlámali, mali by ostať v osminkách.
Pokiaľ sa dusia, urobíme dve omelety. Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka, pridáme lyžicu vanilkového cukru a dve lyžice šľahačkovej smotany. Dobre vymiešame.
Do vymiešaných žĺtkov pridáme tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešame. Na väčšej panvici urobíme dve francúzske omelety. Do panvice dáme roztopiť asi 30-40 g masla, keď bude maslo horúce, vlejeme polovičku cesta a zo začiatku, kým omeleta nezačne tuhnúť, ju miešame ako praženicu. Keď začne tuhnúť, tak ju iba odliepame vareškou od stien panvice a necháme opražiť. Neotáčame ju, omeleta sa praží iba z jednej strany, z druhej ostáva polosurová, na ktorú sa navrství krém.
Udusené a mäkké jablká odstavíme z ohňa a jemne vmiešame mäkký nízkotučný tvaroh. Miešame opatrne, aby sa jablká nepolámali. Omeletu opatrne vyberieme z panvice, presunieme na tanier a polejeme jablkovo-tvarohovou náplňou.
Pokiaľ sú omelety väčšie, navrstvite iba jednu polovicu omelety a prehnite ju.

22.09.2008

Podobné recepty