Krehký jablčník

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 130 g Hery, 70 g práškového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 1 celé vajce, citrónová kôra, vanilínový cukor, 2-3 lyžice smotany alebo vody, štvrť balíčka prášku na pečenie, trocha mlieka na potretie koláča
Plnka: 750g jabĺk, 70-100g cukru, škorica

Ako na to:

Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, posekanou herou, štipkou soli, žĺtok, vajce, postrúhanú citrónovú koru a vanilínový cukor.
Pridáme toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Vymiesené cesto rozdelíme na polovice a dáme do chladu oddýchnuť. Medzitým si pripravíme jablká. Očistíme a nastrúhame ich.
Do postrúhaných jabĺk dáme cukor, škoricu a vymiešame. Cukru pridáme podľa toho ako kyslé máme jalbká. Do plnky môžeme pridať hrozienka alebo posekané (pomleté) orechy.
Rozváľkame si polovicu cesta na veľkost plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech. Cesto by malo byť rozváľkané asi na pol centimetra.
Na prvú polovicu cesta rozotrieme jalbkovú plnku. Na to dáme rozváľkanú druhú časť cesta a okraje pritlačíme. Vrch koláča potrieme mliekom a dáme piecť. Pečieme asi 25 min vo vyhriatej rure. Upečený posypeme vanilínovým cukrom alebo práškovým cukrom.
Trocha vychladnutý koláč nakrájame a môžeme podávať.

29.07.2008

Podobné recepty