Torta motýľ

Potrebujeme:

Cesto: 4 vajcia, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 200 g prášk. cukru, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Plnka: 200 ml mlieka, 2 zarovnané lyžice hladkej múky, 2 žĺtka, 50 g kryšt. cukru, 200 g Hery, 100 g prášk. cukru, 2-3 lyžice ovocnej šťavy (podľa chuti)
Želatína: 800 ml vody, 2 Zlaté klasy, 200 g kryšt. cukru, 1 vrecko šumienky

Ako na to:

Cesto: Žĺtka vymiešame s cukrom do penista, pridáme olej, mlieko a múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (ku každému bielku pridáme lyžicu studenej vody, tj. 4 bielka = 4 lyžice vody a pridáme tiež trochu soli - sneh bude vláčnejší). Sneh primiešame do cesta a vylejeme na vymastenú a hrubou múkou vysypanú formu. Dáme piecť na nižšiu teplotu, asi 180-200°C na cca 40 až 50 minút.

Plnka: Z mlieka, hladkej múky, žĺtkov a kryšt. cukru uvaríme hustý krém, ktorý vychladíme. Heru vymiešame, pridáme preosiaty prášk. cukor, po troške studený krém a šťavu z ovocia.

Želatína: Asi 200 ml vody uvaríme s cukrom. Vo zvyšnej vode rozmiešame Zlaté klasy a šumienku. Za stáleho miešania zmes vlejeme do vriacej vody s cukrom a varíme, kým nezhustne. Miešame do vychladnutia.

Príprava torty: Vychladnutý korpus opatrne vyberieme z formy a priečne rozrežeme na dve časti. Zo strany, kde sme rezali, obe časti pokvapkáme šťavou z ovocia. Spodnú časť natrieme lekvárom.
Z plnky si odoberieme asi 2 PL do misky, pridáme podľa chuti kakao, škoricu a ovocnú šťavu a dôkladne premiešame - získame tmavý krém, ktorý natrieme na lekvárom potretú časť korpusu.
Na to poukladáme ovocie (napr. broskyne, kiwi, pomaranč). Na vrch položíme druhú polovicu korpusu. Celý korpus, vrch aj okolo natrieme plnkou, trochu si treba odložiť na záver.
Keď je torta natretá, prekrojíme ju stredom na polovicu - vzniknú krídla. Obidve časti preložíme na tácku otočené polkruhom k sebe a jemne natočíme do tvaru motýľa. Okolo každého dielu natesno omotáme alobal, poukladáme ovocie a veľmi pomaly nalejeme želatínu. Dáme do chladničky stuhnúť.
Keď je želatína tuhá, alobal odstránime a odloženou plnkou upravíme miesta, kde sme alobalom už natretú plnku poškodili. Pripravíme si šľahačku so stužovačom. Ozdobíme zvrchu, a potom aj zo strán. Ako telo motýľa použijeme opäť ovocie, napr. broskyne, ktoré jemne zasunieme do stredu a ako tykadlá poslúžia napr. dve slané tyčinky zbavené soli, prip. namočené v čokoláde. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

24.09.2008

Podobné recepty