Sviečková so sójového mäsa

Potrebujeme:

80 g sójových plátkov (môžu byť aj kocky), 2 PL oleja, 1 cibuľa, 2 mrkvy, 100 g zeleru, 1 petržlen, 2 bobkové listy, 5 zrniek nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 1 PL hladkej múky, ¼ l kyslej smotany (alebo 2 dl sladkej, 1 PL horčice, 1 ČL cukru, citrónová šťava, soľ, vegeta, mleté nové a čierne korenie podľa chuti

Ako na to:

Mäso povarte cca 10 min. v osolenej vode. Oceďte, po vychladnutí z neho vytlačte prebytočnú tekutinu.
Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu a speňte ju na rozpálenom tuku. Pridajte na drobno nastrúhanú zeleninu, korenie, bobkový list, soľ, vegetu. Chvíľu duste, zalejte vodou a varte asi 10 min. Ak použijete na zaliatie zeleninový bujón z kocky, soľ a vegetu zatiaľ z prípravy vynechajte. Pripravenou polievkovou zmesou zalejte vopred povarené sójové plátky.
Na druhý deň k mäsu v náleve pridajte trocha vody a uvarte do mäkka. Potom ho vylovte, rovnako ako bobkové listy a korenia. Omáčku rozmixujte, pridajte smotanu zmiešanú s múkou, podľa potreby vodu a ešte krátko povarte. Môžete ju dochutiť, pridajte do nej posekanú petržlenovú vňať a vložte plátky. Po ich prehriatí v omáčke jedlo servírujte. Podávajte s parenou alebo žemľovou knedľou.

TIP: Plátky môžete vopred opiecť na oleji alebo masle do zlatista a nechajte v prikrytej nádobe stáť do druhého dňa, alebo aj dlhšie, pokiaľ sa vám bude chcieť a nezabudnete, môžete ich párkrát v zmesi premiešať.

04.11.2006

Podobné recepty