Slovenský guláš

Potrebujeme:

300 g zadného hovädzieho (kto môže, robí z klížky), 300 g bravčového pliecka, 60 g tuku, 300-400 g cibule, 1 stredná zelená paprika, 2 paradajky, 2 až 3 lyžice hladkej múky, 1 väčší strúčik cesnaku, necelá pol lyžička mletej rasce, vrchovatá lyžička sladkej mletej papriky, čierne korenie, hovädzí vývar alebo vývar z 1/2 - 3/4 kocky masoxu, 2 štipky soli, 1 - 2 lyžice kečupu (paradajkového pretlaku)

Ako na to:

Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na väčšie kocky. Na rozohriatom tuku v tlakovom hrnci osmažíme dozlatista na kolieska (alebo nadrobno) nakrájanú cibuľu, pridáme hovädzie mäso a po všetkých stranách osmažíme.
Zhruba po 10 minútach pridáme bravčové mäso a znovu za častého miešania obe mäsa smažíme, až je aj bravčové takmer mäkké. Posypeme hladkou múkou, ktorú spolu s mäsom tiež trochu za stáleho miešania opražíme. Pridáme kečup, nadrobno nasekaný cesnak (aj rozotrený s minimom soli), rascu, mleté ​​čierne korenie, mletú papriku a osolíme.
Po malých častiach podlievame vývarom alebo masoxom až na potrebné množstvo. Necháme chvíľu prebublať a pridáme zelenú papriku pokrájanú na kolieska a paradajky nakrájané na malé kúsky. Privedieme k varu, tlakový hrniec uzavrieme a necháme asi 30 minút robiť.
Na tanieri môžeme dať na porciu mäsa so zeleninou necelú lyžicu kyslej smotany.

Príloha: varené zemiaky, ryža, cestoviny, dobré pečivo

13.10.2011

Podobné recepty