Banánová torta

Potrebujeme:

Cesto: 175 g masla, 175 g cukru, štipka soli, 5 vajec, 300 g polohrubej múky, 50 g solamylu, 1 balíček kypriaceho prášku, 125 ml mlieka, 1 lyžica rozpustnej kávy
Náplň: 500 g banánov, 60 g cukru, šťava z 2 citrónov, 6 plátkov želatíny, 500 ml smotany na šľahanie, 2 cl vaječného likéra, 100 g strúhaných lieskových orieškov, banánové lupienky, čokoládové lístočky na ozdobu

Ako na to:

Cesto: Maslo s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny. Postupne zapracujeme vajcia. Na vymiešané maslo s cukrom prelejeme múku, škrobovú múčku, kypriaci prášok a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Po jednej vmiešame instantnú kávu.
Rúru predhrejeme na 175 °C. Vymastíme rozbaľovaciu tortovú formu (s priemerom 26 cm). Do jej stredu striedavo nanášame po lyžiciach obe cestá. Potom asi 50 min. pečieme. Korpus necháme vychladnúť a vodorovne rozkrojíme na dva pláty.
Náplň: Banány vymiešame s cukrom a citrónovou šťavou. Necháme napučať želatínu, vytlačíme ju a na miernom ohni za stáleho miešania pozvoľna rozpúšťame. Rozpustenú želatínu vmiešame do banánového pyré. Smotanu ušľaháme a vmiešame ju do tuhnúceho pyré.
Spodný diel korpusu napustíme vaječným likérom a potrieme tretinou banánového krému. Priložíme druhý diel a ľahko stlačíme.
Obvod torte potrieme krémom. Zvyšným banánovým krémom naplníme cukrárensky sáčok s hviezdicovým tvorítkom. Na okraj torty nastriekame rovnomerné rozetky. Tie potom ešte dozdobíme banánovými lupienkami a čokoládovými lístočkami. Stred torty môžeme posypať nasekanými lieskovými orieškami.

13.10.2011

Podobné recepty